TRIBUNA ASINCA AMB EL MOLT HONORABLE PRESIDENT DE LA GENERALITAT ARTUR MAS

El President Mas al costat de les enginyeries catalanes en un moment de crisi excepcional
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui, davant la patronal del sector de l’enginyeria a Catalunya (ASINCA), que cal que el sector faci una reconversió interna per poder superar la situació actual. Els ha brindat l’ajut del Govern i s’ha mostrat disposat a estudiar amb ASINCA les línies i els camins per anar cap a aquesta reconversió. En aquest sentit, el president ha recordat que algunes de les grans empreses constructores ja han arribat a la conclusió que amb el mercat interior no n’hi ha prou i els ha animat a internacionalitzar-se per poder agafar una certa dimensió. Per la seva banda, el president de l’Associació d’Enginyeries de Catalunya, Josep-Narcís Arderiu, ha fet una exposició clara i exhaustiva de la crua situació en què es troba el sector i ha reclamat suport de l’administració pública per superar aquest període crític.
Màxima sensibilitat de Mas envers les enginyeries
El cap de l’Executiu ha assegurat que “ja que el Govern no pot fer molta obra nova, especialment a càrrec dels pressupostos públics, hem d’intentar, com a mínim, omplir el calaix tant com puguem de projectes pel futur”. El president ha encoratjat els enginyersatenir projectes que ens permetin que, quan la remuntada del vol vagi arribant, no ens agafi despistats i tinguem ja les prioritats endreçades, sabent que tota aquella feina que es fa en aquest sentit i sense pressa és feina que estalvia diners”.

En un altre moment de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha explicat que en el tema de les infraestructuresel Govern intenta mantenir alguns projectes que estaven en marxa”, encara que ha reconegut que és difícil poder fer inversions d’una manera important i significativa. Amb tot, ha explicat que una part d’aquesta obra pública es podria fer a càrrec de la iniciativa privada i que “el Govern està estudiant possibles projectes associats a una tarifa”.

El president Mas ha destacat quela sensibilitat del Govern és màxima” amb els professionals de l’enginyeria i els ha mostrat el seu suport: “Esteu en condicions difícils, igual que molta altra gent –ha dit- i igual que la pròpia Generalitat, però no esteu sols, perquè en aquesta sortida del túnel hi estem tots implicats”.
Arderiu: “Estem obligats a ser cada dia més imaginatius”
En la seva exposició, davant el President Mas, Josep-Narcís Arderiu va dir que l’enginyeria catalana estè fent, des del 2007, un gran esforç per adaptar-se a la nova conjuntura, per no donar-se per vençuda, per redimensionar la mida de les empreses i ajustar-se a la disminució d’activitat. Va afegir que “la realitat, però, és especialment crua i ens obliga cada any a ser més imaginatius per intentar compensar la continuada caiguda de la contractació, tant de l’obra pública com la privada”
Entre les dades que va aportar el president de les enginyeries catalanes, les següents:
· El 2007 el volum d’inversió en enginyeria de l’administració catalana va ser a prop de 190 milions d’euros i treballaven en les nostres empreses aproximadament 6.000 professionals .
· Avui, 5 de setembre de 2011, la inversió acumulada durant l’any no arriba als 15 milions d’euros i ja som menys de 3.000 professionals.
· Malauradament, la resta de professionals està en l’atur o bé ha hagut de sortir del territori per començar una nova vida a l’estranger. Aquest capital humà que ha estat format entre nosaltres difícilment el podrem recuperar .
En altres afirmacions de la seva intervenció al·legòriques a la complexa situació actuals va dir que:
“Si bé entenem que el control de la despesa és un fet necessari i imprescindible que porta a una disminució dels recursos que es poden destinar al desenvolupament del país, NO es pot confondre inversió amb despesa. De tots és conegut que un euro invertit en enginyeria produeix un efecte multiplicador en l’economia d’efectes molt positius per al creixement del país.
Destinar recursos a la planificació, el disseny i la gestió en el moment actual és del tot necessari per poder estar preparats per al nostre desenvolupament un cop es girin els indicadors econòmics. No podem permetre que en la sortida no tinguem la planificació necessària i els projectes preparats per tot el que s’haurà de fer.
El sector energètic, les energies alternatives, la gestió dels serveis públics, la racionalització i tecnificació de l’administració, juntament amb les infraestructures, són sectors en què el nostre col·lectiu està preparat per ajudar i per reduir el cost tant del manteniment com de la gestió futura. Entre tots hem de fer esforços perquè tot aquest important actiu del país no es perdi i desaparegui. Tornar als actuals estadis necessitaria altres 30 anys de creació i posaria el país en els darrers llocs del rànquing de països amb tecnologia pròpia.
Després d’aquestes reflexions i en el marc d’aquesta situació, és obligat que avui faci en nom de tots unes breus peticions tant al President de Catalunya com al Govern que presideix:
Demanar-li el màxim de sensibilitat per al nostre sector que, tal com ja he expressat, és un sector necessari per a què el país pugui ser capdavanter. La inversió en enginyeria en un país com Holanda arriba aproximadament al 5% del seu PIB. A Catalunya ni tan sols arriba al 0,5%”.

CKICKEU AL ENLLAÇ SEGUENT PER VEURE LA NOTICIA

http://www.rtve.es/alacarta/videos/telediario/telediario-21-horas-05-09-11/1190076/ (Minut 16:04)

Reportatge Fotogràfic
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT
PRESIDENT GENERALITAT