Manel Pérez avisa que la revifalla de l’activitat vindrà per la diversificació

Manel Pérez, subdirector d’Economia i Esports del diari barceloní La Vanguardia, va advertir de la dèbil situació de l’economia espanyola per avisar que “la recuperació de l’activitat del sector de l’enginyeria no pot venir de l’obra pública”. Pérez va participar en una nova edició de la Tribuna ASINCA celebrat a Barcelona i, des de la seva experiència i coneixement de l’actualitat econòmica del país, va considerar que només “la diversificació i l’àmbit privat” poden generar una revifalla de l’activitat per a les enginyeries, especialment en sectors com els de la mobilitat o l’atenció a noves demandes socials i mediambientals.

La conferència de l’expert periodista va arrencar amb l’anàlisi i descripció dels factors que, al seu parer, determinen les perspectives de futur del mercat. Per una banda, va recordar que ha estat “la devaluació competitiva” la manera com l’economia espanyola ha fet front a la crisi però que, tot i això, continua sent molt “vulnerable i molt feble”. Va posar com a exemple la gran càrrega que representa el pagament dels interessos del deute, que suposa el 7% de totes les despeses de l’Estat. En aquest sentit, va advertir que l’anunciat augment dels tipus d’interès -i, per tant, del cost del deute- agreujarà encara més aquesta situació.

D’altra banda, va recordar també que durant l’època de la bombolla el país “va fer una inversió irracional en obra pública”. Una inversió desigual segons la destinació i també segons els territoris, però que també ha generat un gran rebuig social, per la seva vinculació amb els casos de corrupció política. Per tot plegat, Pérez va assegurar que les administracions públiques no estaran en condicions de finançar inversions en infraestructures, cosa que aboca el potencial creixement de l’enginyeria catalana a la diversificació en els diversos sectors de l’economia privada i a la internacionalització.

El president d’ASINCA, Josep Túnica, va introduir la conferència de Manel Pérez demanant la col·laboració dels mitjans de comunicació per donar visibilitat al sector. El subdirector de La Vanguardia va assegurar que l’enginyeria catalana té molt bona imatge “pel seu talent”, i va considerar que “forma part de l’elit social catalana”.