Les empreses d’enginyeria i arquitectura denuncien la paràlisi de licitacions de l’Ajuntament de Barcelona

La Junta Directiva d’ASINCA, patronal de les empreses d’Enginyeria i d’Arquitectura de Catalunya, denuncia que l’Ajuntament de Barcelona ha paralitzat les licitacions de projectes i sol·licitud de propostes tècniques des de l’inici de l’emergència sanitària causada per la Covid-19. De fet, l’empresa BIMSA (Barcelona d’Infraestructures Municipals S.A.) no ha publicat ni un sol concurs públic en el període del 14 de març al 20 d’abril.

Aquesta nul·la activitat licitadora contrasta extraordinàriament amb el desplegament que ha tingut l’empresa depenent de la Generalitat Infraestructures.cat. El Govern de Catalunya ha licitat, en el mateix període, un total de 46 projectes d’Enginyeria i Arquitectura, que sumen més de 2,7 milions d’euros.

ASINCA assegura que la paràlisi de la licitació de l’Ajuntament de Barcelona es contradiu completament amb la urgència d’abordar les necessitats de la ciutat i contribueix a endarrerir el retorn a la normalitat i a la recuperació econòmica. Els projectes d’Enginyeria i Arquitectura són el pas previ per cobrir les necessitats urgents que Barcelona té i que aquesta crisi ha posat encara més de manifest. La ciutat requereix d’adequades infraestructures assistencials i sanitàries, d’accessos viaris i xarxes de transport i mobilitat més sostenibles, de millores urbanes per la lluita contra el canvi climàtic… En lloc de licitar i encarregar als experts l’estudi de propostes per planificar i projectar una millor ciutat ha decidit paralitzar aquestes activitats sense risc i perfectament compatibles amb la situació d’emergència.

El president de l’Associació, Josep Túnica, defensa que “ara és un bon moment per avançar en l’estudi de propostes de transformació de les infraestructures per adaptar-les a les necessitats d’una societat ambiental i econòmicament sostenible. Com aquests dies s’ha visualitzat, tenim encara molta feina pendent important i urgent“.

Per tot això, la posició de l’Ajuntament de Barcelona paralitzant la sol·licitud de propostes és, a parer d’ASINCA, inexplicable, i ho considera incoherent amb la campanya de contractació sostenible que el Consistori ha dut a terme recentment. La millora de la ciutat per afrontar els reptes actuals és objectivament necessària, urgent i a més contribueix directament a la recuperació econòmica generant activitat per a molts sectors.