La licitació pública en Enginyeria arriba als 136,8 milions al 2017, però es queda a la meitat del que necessita el país per a ser competitiu

La recuperació econòmica no ha arribat encara al sector de l’obra pública en general, i al de l’Enginyeria en particular. Segons les dades recollides per la patronal ASINCA, l’import total de les licitacions de projectes d’enginyeria i direccions d’obra a Catalunya durant el 2017 va ser de 136,8 milions d’euros. Amb una quantitat tan escassa, el disseny i posterior construcció d’infraestructures tan necessàries en sectors com les vies de comunicació, el medi ambient, l’energia o les telecomunicacions queda reduïda a la mínima expressió. El desenvolupament del país quedarà indefectiblement limitat per les mancances en instal·lacions i equipaments. Unes mancances que, a més, s’han anat acumulant durant els darrers 10 anys, fins arribar a sumar un dèficit que ha esdevingut estructural. De fet el volum de licitació de 2017 és un 70% inferior a la d’una dècada enrere, abans de l’esclat de la crisi.

D’altra banda, els 136,8 milions d’euros invertits són una xifra que representa poc més de la meitat del que es considera necessari. El Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya, una entitat creada al maig de 2017 formada per l’Associació Catalana d’Enginyeria i Consultoria (ASINCA), la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), Foment del Treball Nacional (FTN) i la Fundació Cercle d’Infraestructures (FCI) ha estimat que el volum d’Obra Pública a Catalunya hauria de rondar els 5.000 milions d’euros anuals. D’aquests, un 5% (250 M €) correspondrien al disseny i direcció de projectes d’Enginyeria.

Tot i que al 2017 la licitació de projectes d’enginyeria va mostrar un important repunt sobre els exercicis precedents (de més d’un 80%) cal interpretar amb cura l’escenari en què ens trobem. D’una banda, l’increment s’explica en bona part per una major inversió de l’Administració Central, que ha passat dels 9 milions licitats al 2016 als més de 30 de 2017. Tanmateix, l’Estat continua essent l’administració pública amb menys inversió a Catalunya, ja que només 1 de cada 5 euros provenen de Madrid. Curiosament, als mesos de novembre i desembre -coincidint amb l’aplicació de l’article 155 pel Govern de Madrid- l’Estat només va licitar projectes pel minso valor de 84.000 euros. Totes aquestes dades s’han presentat a l’Assemblea anual d’ASINCA, celebrada aquest dijous 22 de març a Barcelona.

Quadre resum de les licitacions d’Enginyeria al 2017

 • Licitació per Administració
 • Administració Central: 30,7 M € (un 22% del total)
 • Generalitat: 52,5 M € (un 39% del total)
 • Administració Local: 51,4 M € (un 38% del total)
 • Licitació per tipus d’Obra
 • Edificació: 47,2 M € (un 32% del total)
 • Obra Civil: 98,5 M € (un 68% del total)
 • Principals organismes licitadors
 • Infraestructures de la Generalitat de Catalunya (Infraestructures.cat) : 33,8 M € (un 25% del total)
 • Barcelona d’Infraestructures Municipals SA (BIMSA): 14 M € (un 10% del total)
 • ADIF: 8,6 M € (un 6% del total)